Αρχική Διατροφή Doctor Food Κουνουπίδι στο πιάτο – Μας κάνει τόσο καλό και μαγειρεύεται με χίλιους τρόπους

Κουνουπίδι στο πιάτο – Μας κάνει τόσο καλό και μαγειρεύεται με χίλιους τρόπους

0
Κουνουπίδι στο πιάτο – Μας κάνει τόσο καλό και μαγειρεύεται με χίλιους τρόπους
Εικόνα: Unsplash

Μην αφήνετε τη μυρωδιά του να σας αποθαρρύνει, μετά το βράσιμο εξασθενεί. Άλλωστε υπάρχει και κόλπο για να μη μυρίζει. Το κουνουπίδι χάρις τη γλύκα του τρώγεται ευχάριστα ακόμη και σκέτο -με λαδολέμονο ή ξίδι- πόσο μάλλον σε πιο πλούσιες συνταγές.

Αν είστε από εκείνους και εκείνες που ακούν κουνουπίδι και κλείνουν τη μύτη τους, πραγματικά αδικείτε και το λαχανικό και τον οργανισμό σας που στερείται τα οφέλη του. Σε ότι αφορά την έντονη μυρωδιά του, αυτή υποχωρεί εντελώς μετά το βράσιμο, αλλά υπάρχει και ένα κολπάκι που τη μειώνει αισθητά και κατά την ώρα του βρασμού. Θα το βρείτε πατώντας εδώ ή στον παρακάτω σύνδεσμο.

Το κόλπο για να μη μυρίζει το κουνουπίδι

Πολύτιμος φίλος της υγείας

Το κουνουπίδι είναι μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών. Ανήκει δηλαδή στην ίδια οικογένεια με το λάχανο, το μπρόκολο, τη λαχανίδα, τα λαχανάκια Βρυξελλών κ.α. Ανήκει στα λαχανικά που μετρούν πολλούς «εχθρούς», όμως το ίδιο είναι πολύτιμος φίλος της ανθρώπινης υγείας.

Θρεπτική ανάλυση κουνουπιδιού

Μια ποσότητα 100 γρ. κουνουπιδιού μας δίνει μόλις 23 kcal (πριν του βάλουμε ελαιόλαδο). Από λιπαρά έχει μόνο 0.44 γρ. (στην πραγματικότητα ΔΕΝ έχει). Περιέχει ακόμη υδατάνθρακες (2,03 γρ.), πρωτεΐνες (2,15 γρ.), φυτικές ίνες (3,71 γρ.). Το κουνουπίδι είναι δηλαδή φτωχό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες.

Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση

Το κουνουπίδι περιέχει ακόμη άφθονη βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φολικό οξύ. Είναι πλούσιο σε γλυκοσινολάτες και ισοθειοκυονάτες, δυο ομάδες αντιοξειδωτικών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Οι ουσίες αυτές φαίνεται να επηρεάζουν τα ηπατικά ένζυμα, να μειώνουν το οξειδωτικό στρες και να διαθέτουν αντιφλεγμονώδη δράση. Το κουνουπίδι περιέχει καροτενοειδή και φλαβονοειδή που συνδέονται με μειωμένη
πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων χρόνιων νοσημάτων. Ένα ακόμη σπουδαίο
συστατικό που βρίσκεται στο κουνουπίδι είναι η χολίνη. Η χολίνη παίζει σπουδαίο ρόλο
στη διατήρηση της ακεραιότητας των κυτταρικών μεμβρανών, στην παραγωγή
νευροδιαβιβαστών, στη σύνθεση DNA και στο μεταβολισμό.

Κουνουπίδι ψητό με κουκουνάρι

Τι να φτιάξετε με κουνουπίδι

Το κουνουπίδι μαγειρεύεται με χίλιους τρόπους. Γίνεται από απλή σαλάτα, βραστή ή ωμή, και κερεμώδης, ζεστή σούπα μέχρι ψητό σα στέικ ή γκρατέν. Δείτε συνταγές με κουνουπίδι πατώντας εδώ.

Πανεύκολη σαλάτα με ωμό μπρόκολο και κουνουπίδι

Συνταγή για κουνουπίδι «σαν μπριζόλα» ή «σα στέικ»

Μία από τις νεότερες συνταγές για κουνουπίδι που κάνει την εμφάνισή της αρκετά συχνά τελευταία με σημαντικές ή αμελητέες διαφορές μεταξύ των σεφ και των μαγείρων είναι το κουνουπίδι που κόπηκε σε χοντρές φέτες -και όχι στα συνήθη μπουκετάκια- και ψήθηκε έτσι. Μη σπεύσετε να εκνευριστείτε για τη χρήση των φράσεων «σαν μπριζόλα» ή «σα στέικ», καθώς στην προκειμένη περίπτωση αφορά τον τρόπο κοπής και μαγειρέματος και όχι κάποια γευστική ομοιότητα. Πώς γίνεται; Κόβετε το κουνουπίδι σε 4 χοντρές φέτες, τις τοποθετείτε σε αντικολλητικό χαρτί στη λαμαρίνα του φούρνου και τις λαδώνετε. Ψιλοκόβετε στο μούλτι δυο-τρεις φέτες ψωμί με κάποιο μυρωδικό, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, λίγο τριμμένο σκληρό τυρί, ελάχιστο σκόρδο και λίγο λάδι, ανακατεύετε και αλείφετε με το μείγμα αυτό το κουνουπίδι. Ψήνετε για 40′-45′ σε προθερμασμένο φούρνο και έτοιμο.

Πώς διαλέγετε κουνουπίδι

Διαλέγετε κουνουπίδι σφιχτό χωρίς καφέ κηλίδες. Πλύντε το καλά βυθίζοντάς το πρώτα σε νερό με λίγο ξίδι, όταν πρόκειται να το μαγειρέψετε. Τα ολόκληρα κουνουπίδια
διατηρούνται στο ψυγείο από 4-6 μέρες. Τα κομμένα μπουκετάκια διατηρούνται 3-4 μέρες.

ΠΗΓΗ: Διατροφικές πληροφορίες από το σχετικό άρθρο του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας.

Δείτε επίσης

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.