Η συνταγή για τον περίφημο καφέ του ήταν στα όρια του αστικού θρύλου
Σε ηλικία 93 ετών έφυγε από τη ζωή Χρήστος Λέντζος, ο οποίος είχε γίνει γνωστός σε όλη την Ελλάδα ως ο δημιουργός του πιο ξακουστού φραπέ της Αθήνας. Εξίσου θρυλική ήταν και η καφετέρια «Λέντζος» στο Παγκράτι -πραγματικό τοπόσημο της περιοχής όπου είχαν κλειστεί αμέτρητα ραντεβού, είχαν γίνει χιλιάδες κοπάνες και είχαν καταναλωθεί τόνοι στιγμιαίου καφέ- στην οποία σερβιριζόταν ο θρυλικός καφές. Ο «Λέντζος» βρισκόταν στην ίδια θέση απέναντι από το Άλσος Παγκρατίου από το τη δεκαετία του 1960 μέχρι το 2013, όποτε έκλεισε, για να ξανανοίξει λίγα χρόνια αργότερα αρκετά κοντά στο παλιό σημείο ένα cafe με το ίδιο όνομα, πολύ μικρότερο και προσαρμοσμένο πλέον στη νέα εποχή.
Τι έλεγε για τον φραπέ του
Η συνταγή για το φραπέ του Λέντζου ήταν στα όρια του αστικού θρύλου, το τι κυκλοφορούσε και τι λεγόταν πως περιείχε για να πετύχει την υφή και τη γεύση του δεν περιγράφεται… Μέχρι ότι έβαζε μέσα και ένα αυγό ωμό είχε ειπωθεί κάποτε και κυκλοφορήσει από στόμα σε στόμα σε όλη την πόλη. Οι παλιότεροι ίσως να το θυμούνται.
Σχετικά με τη «μυστηριώδη συνταγή» του περιλάλητου φραπέ που για χρόνια ο Χρήστος Λέντζος κρατούσε επτασφράγιστο μυστικό είχε πει κάποτε σε συνέντευξή του, όπως αναφέρει το ethnos.gr: «Το μαγαζί ξεκίνησε ως ζαχαροπλαστείο πολυτελείας το 1964. Φτιάχναμε πολύ ωραίες πάστες και τις παράγγελνε ο κόσμος μαζί με το καφεδάκι του. Μια ημέρα είχα μπει πίσω από τον μπουφέ επειδή έλειπε μια κοπέλα με άδεια. Εκεί που καθόμουν, πειραματιζόμουν και μου ήρθε η ιδέα να ανακατέψω στο μίξερ τα υλικά του καφέ σε διαφορετική δοσολογία. Αυτό ήταν! Ο πρώτος φραπέ α λα Λέντζος σερβιρίστηκε και από τότε έγινε ανάρπαστος».
Έγινε και τραγούδι
Η ιστορία του Χρήστου Λέντζου παραμένει ζωντανή στη μνήμη των Παγκρατιωτών και των μεγαλύτερων Αθηναίων. Μάλιστα πέρασε και στα τραγούδια, όπως στο «Καθόμουνα στου Λέντζου». Από νωρίς, χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναρτούν φωτογραφίες αποτίοντας το ύστατο «χαίρε» στον θρυλικό καταστηματάρχη.