Είτε προτιμάτε μια ζεστή τραχανόσουπα «λευκή», δηλαδή με γάλα και φέτα, είτε «κόκκινη», δηλαδή με ντομάτα, εδώ θα βρείτε τη σωστή συνταγή.
Η ρουστίκ γεύση του ζεσταίνει τους χειμώνες μας χαρίζοντάς μας ακόμη και σήμερα μια αίσθηση «αυθεντικότητας», που θυμίζει την πάλαι ποτέ «κουζίνα του χωριού». Ο τραχανάς υπήρξε από τα πλέον παραδοσιακά είδη ελληνικών «ζυμαρικών» και πρωταγωνιστούσε στο χειμωνιάτικο τραπέζι, δίνοντας σουπίτσες γεμάτες θρέψη και θαλπωρή. Φτιαχνόταν κυρίως με γάλα και αλεύρι, σιμιγδάλι ή πλιγούρι τους ανοιξιάτικους και πρώτους καλοκαιρινούς μήνες. Όσο δηλαδή τα ζώα είχαν ακόμη γαλά και ο ζεστός καιρός με μειωμένη την υγρασία συνέβαλε στο να στεγνώσουν τα ζυμαράκια γρηγορότερα και να μπορούν έτσι να διατηρηθούν για πολύ καιρό. Χωριζόταν κυρίως σε γλυκό και ξινό ανάλογα με το γαλακτοκομικό που είχε χρησιμοποιηθεί κατά την παρασκευή του, ενώ το σχήμα του μπορούσε να είναι από κοκκοειδές μέχρι ακανόνιστοι σβόλοι μεγέθους καρυδιού ή «φωλιές» στο μέγεθος της παλάμης: ο κρητικός ξινόχοντρος και οι χάχλες της Λέσβου είναι και αυτά είδη τραχανά με διαφορετικά σχήματα. Γινόταν κυρίως σούπα, αλλά χρησιμοποιούνταν και αλλιώς: συχνά ως υλικό στη γέμιση μιας πίτας που θα απορροφούσε τα υγρά της. Περισσότερα για τις χρήσεις του τραχανά, αλλά και συνταγή για να φτιάξετε δικό σας, σπιτικό, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Ακολουθούν οι συνταγές από τις δυο πιο δημοφιλείς σούπες με τραχανά, δύο πιάτα που μας μεγάλωσαν: την άσπρη που χρωστάει τη γεύση της στο γάλα και το λευκό τυρί και την κόκκινη που περιέχει ντομάτα.
Υλικά Συνταγής
- 1 φλιτζάνι γλυκός τραχανάς
- 4 φλιτζάνια νερό
- 3-4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
- ⅔ του φλιτζανιού φρέσκο γάλα
- 250 γρ. τυρί φέτα
- αλάτι, μαύρο και κόκκινο πιπέρι
Εκτέλεση
- Βάζετε το νερό να βράζει μαζί με το βούτυρο και αλατοπίπερο.
- Προσθέτετε τον τραχανά και μαγειρεύετε για 8'-10' (ή όσα υποδεικνύει η συσκευασία του).
- Προσθέτετε το γάλα, αφήνετε να πάρει μια δυο βράσεις ανακατεύοντας και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
- Ρίχνετε στην τραχανόσουπα τη φέτα κομματιασμένη με το χέρι, ανακατεύετε και αφήνετε τη σούπα για λίγο να ξεκουραστεί πριν σερβίρετε.
Στην «κόκκινη» τραχανόσουπα το μπούκουβο ή η καπνιστή πάπρικα προσθέτει έξτρα άρωμα και πιο πικάντικη γεύση. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε κάποιο σπιτικό ζωμό για ακόμη περισσότερη γεύση.
Υλικά Συνταγής
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού τραχανά γλυκό
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1 καρότο ψιλοτριμμένο
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 φλιτζάνι ντοματάκι ψιλοκομμένο
- 1/ κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- μερικούς κόκκους μπαχάρι
- 1 φύλλο δάφνης
- αλάτι, χονδροτριμμένο πιπέρι, πάπρικα καπνιστή
- 3 φλιτζάνια νερό (ή ζωμό λαχανικών)
Εκτέλεση
- Ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε καλά το κρεμμύδι και το καρότο μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε τα νοματάκι, τη ζάχαρη, το μπαχάρι και αλατοπίπερο και ανακατεύετε άμεσα. Ρίχνετε το νερό και τη δάφνη και αφήνετε να πάρει μια βράση.
- Στη συνέχεια ρίχνετε τον τραχανά, ανακατεύοντας αρχικά διαρκώς και συνεχίζετε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά για όση ώρα υποδεικνύει η συσκευασία. Ελέγχετε κάθε τόσο αν χρειάζεται λίγο νερό. Αφού μαγειρευτεί ο τραχανάς, αποσύρετε ανάλογα με το πόσο χυλωμένο ή υδαρή τον θέλετε.
- Πετάτε τη δάφνη και σερβίρετε σε βαθιά πιάτα πασπαλίζοντας με χοντροτριμμένο πιπέρι και καπνιστή πάπρικα. Αν θέλετε ρίχνετε μέσα τρίμματα φέτας ή λίγο γιαούρτι.