ΕΣΤΙΑΣΗ | Για μεγάλο μέρος των εστιατορίων, καφέ, μπαρ το …lockdown θα συνεχιστεί λόγω ανωτέρας βίας, καθώς αδυνατούν να είναι βιώσιμα στις νέες συνθήκες και τα μέτρα στήριξης δεν επαρκούν.
ΕΣΤΙΑΣΗ | Για μεγάλο μέρος των εστιατορίων, καφέ, μπαρ το …lockdown θα συνεχιστεί λόγω ανωτέρας βίας, καθώς αδυνατούν να είναι βιώσιμα στις νέες συνθήκες και τα μέτρα στήριξης δεν επαρκούν.
Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης και την προσαρμογή τους στη νέα πραγματικότητα, την Δευτέρα. Έχουν περάσει περισσότεροι από δύο μήνες από την ημέρα που κατέβασαν ρολά λόγω του κορονοϊού.
Οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις καθώς οι ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα εστίασης καλούνται να αντεπεξέλθουν στα νέα δεδομένα τηρώντας τις αποστάσεις και τα μέτρα προστασίας που έχουν οριστεί. Ωστόσο ένα πολύ μεγάλο ποσοστό -που στη Θεσσαλονίκη εκτιμάται ότι θα φτάσει το 30% των καταστημάτων εστίασης- αδυνατεί να ανοίξει.
Οι αποφασισμένοι
Στο κέντρο της Αθήνας τα ηλεκτρικά τρυπάνια έχουν πάρει φωτιά ενώ οι σκάλες και οι μεζούρες συνθέτουν το σκηνικό που επικρατεί έξω από τα καταστήματα εστίασης.
Στην Κολοκοτρώνη, στη Μητροπόλεως, στην Πλάκα, στο Ψυρρή, όπου υπάρχουν εστιατόρια, καφέ και μπαρ έχουν τοποθετηθεί ταινίες σήμανσης που καθορίζουν το χώρο όπου θα καταλάβει κάθε μαγαζί ενώ ήδη κάποια καταστήματα έχουν τοποθετήσει τραπεζοκαθίσματα των 2, 4 και 6 ατόμων, τηρώντας πάντα την προβλεπόμενη απόσταση, η οποία σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων, θα πρέπει να είναι από 0,70 εκατ. έως 1,70 εκατ. Σημειώνεται ότι ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι θα είναι τα έξι άτομα.
Η κ. Μπέττυ και η κ. Αμάντα είναι ιδιοκτήτριες καταστήματος εστίασης (καφετέρια-μπαρ) στην πλατεία Μερκούρη στα Πετράλωνα. Όπως εξηγούν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων από την αρχή της εβδομάδας έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες αραιώνοντας τα τραπεζοκαθίσματα και προσπαθώντας να υπολογίσουν πόσα τελικά θα τοποθετήσουν στο χώρο που τους έχει επιτραπεί.
«Έχουμε αραιώσει τα καθίσματα σύμφωνα με τις οδηγίες δηλαδή δύο μέτρα το κάθε τραπέζι από το άλλο. Στον εσωτερικό χώρο θα είναι ανοιχτοί οι υαλοπίνακες πάντα για να εξαερίζεται το κατάστημα να μπορούν να κάτσουν οι πελάτες, ενώ στον εξωτερικό χώρο τα τραπεζοκαθίσματα θα είναι πάλι στην προβλεπόμενη απόσταση», αναφέρουν ενώ προσθέτουν:
«Μας έχει δώσει ο δήμος κάποιο κομμάτι, αλλά θα πρέπει να κατανεμηθεί με τα υπόλοιπα καταστήματα που υπάρχουν γύρω από την πλατεία. Eλπίζουμε ο δήμος, το τρίτο δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αθηναίων, να μας επιτρέψει λίγο παραπάνω χώρο». Όσον αφορά τα υπόλοιπα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με τις ιδιοκτήτριες του καταστήματος εστίασης, όλοι οι εργαζόμενοι θα φορούν μάσκες, γάντια, θα υπάρχουν αντισηπτικά για τους πελάτες κοντά στο ταμείο και στην τουαλέτα, ενώ έχει πραγματοποιηθεί γενική απολύμανση. Στο κατάστημα χωρούσαν μαζί με τους όρθιους μέχρι και 100 άτομα, τώρα, όπως επισημαίνουν, η χωρητικότητα θα μειωθεί ραγδαία. «Είναι δύσκολο για εμάς όλο αυτό διότι δεν έχουμε εισπράξεις καθόλου , δεν έχουμε χρήματα, καθώς μείναμε τόσους μήνες κλειστά με λογαριασμούς να τρέχουν», τονίζει η κ. Μπέττυ.
«Δυστυχώς ανοίξαμε» λένε οι επαγγελματίες που αδυνατούν να σηκώσουν ρολά
Ασύμφορη οικονομικά αποδεικνύεται η επαναλειτουργία των εστιατορίων τους, καφέ και μπαρ για πολλούς καταστηματάρχες, καθώς τα μέτρα που απαιτούνται πλέον δεν τους επιτρέπουν να συγκεντρώσουν την απαραίτητη πελατεία ώστε να καλύψει το μαγαζί τα έξοδά του, πόσο μάλλον να βγάλει και κέρδη, ενώ ιδιαίτερα πληττόμενοι εμφανίζονται όσοι δούλευαν κυρίως με εσωτερικούς χώρους και λιγότερο με εξωτερικούς.
Ένα τέτοιο είναι το Bartesera στη στοά Πραξιτέλους, το μπαρ-εστιατόριο που στο χώρο του έχει διασκεδάσει όλη η Αθήνα. Σε ανάρτησή του, ενημερώνει «ο σεβασμός των κανόνων που θέσπισε η Πολιτεία καθιστά μη βιώσιμη οικονομικά την επαναλειτουργία της επιχείρησης. Γι’ αυτό το bartesera δεν θα ανοίξει στις 25 Μαΐου». Οι υπεύθυνοι θα επανεξετάσουν την απόφασή τους αυτή στα μέσα Ιουνίου, όπως εκτιμούν.
Οι λόγοι που κάνουν ένα ομολογουμένως επιτυχημένο μπαρ-ρέστοραν στην καρδιά της πόλης να αδυνατεί να ανοίξει, όπως τους προσδιορίζει το ίδιο, είναι οι εξής:
– Τα μέτρα προστασίας που απαιτούνται είτε δεν επιτρέπουν την επαναλειτουργία τους είτε την καθιστούν ασύμφορη οικονομικά.
– Τα μέτρα στήριξης για την εστίαση τα οποία πήρε η κυβέρνηση είναι ανεπαρκή και σαφώς χαμηλότερης κλίμακας από αυτά για τις τουριστικές επιχειρήσεις -δύο μέτρα και δύο σταθμά για κλάδους που επλήγησαν εξίσου από το lockdown.
– Το όλο σχέδιο ανοίγματος μετά το lockdown έχει σειρά αντιφάσεων, ελλείψεων κι αβεβαιοτήτων.
Θεσσαλονίκη: Πιθανώς δεν θα ανοίξει το 30% των εστιατορίων, καφέ, μπαρ
Την εκτίμηση ότι τρία στα δέκα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Θεσσαλονίκη πιθανώς δεν θα ανοίξουν τη Δευτέρα, διατυπώνει από την πλευρά και ο Νίκος Νυφούδης, εκπρόσωπος της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης». Αφενός γιατί μόνο 2.000 καταστήματα περίπου στον δήμο Θεσσαλονίκης έχουν άδεια για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων σε υπαίθριο χώρο. Αφετέρου, γιατί κάποια καταστήματα θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν με take away ή οι επιχειρηματίες θα τηρήσουν στάση αναμονής, κρατώντας τα κλειστά για ένα διάστημα, μέχρις ότου γίνει εμφανές πώς λειτουργούν στην πράξη τα μέτρα σε άλλα εστιατόρια.
«Οι επιχειρηματίες του χώρου», σημειώνει στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, «έχουν μεγάλο και ειλικρινές άγχος για το τι θα γίνει», αφενός επειδή τα εστιατόρια έχουν υψηλά και ανελαστικά κόστη λειτουργίας («είτε σερβίρεις δέκα άτομα είτε 50 έχεις το ίδιο προσωπικό πάνω-κάτω, αλλά όχι τα ίδια έσοδα») και αφετέρου επειδή δεν μπορούν να προδικάσουν πώς θα κινηθούν οι καταναλωτές, αν δηλαδή θα επιστρέψουν στα εστιατόρια ή αν αντίθετα θα προτιμήσουν να τα αποφύγουν είτε για υγειονομικούς λόγους είτε λόγω οικονομικής δυσχέρειας.
Κατά τον κ. Νυφούδη, ενώ οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού «δημιούργησαν θετική αύρα», ωστόσο ο ίδιος θεωρεί ότι υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ τουριστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων εστίασης. «Για παράδειγμα, για τις τουριστικές επιχειρήσεις τα μέτρα για τα ενοίκια ισχύουν ώς και τον Αύγουστο, ενώ η εστίαση καλύπτεται μέχρι και τον Ιούνιο. Επιπλέον, η πρόσβαση των επιχειρήσεων εστίασης στον τραπεζικό δανεισμό δεν είναι εξίσου ευχερής, κι αυτό είναι θέμα, άσχετα από το ότι πιστεύω πως ο δανεισμός δεν είναι πάντα η σωστή λύση» επισημαίνει.
Υποστηρίζει δε ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει, σε επίπεδο μηχανισμών δήμων, το τοπίο γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι με τα τραπεζοκαθίσματα.
«Μέχρι προχτές δεν είχε φτάσει η νέα κανονιστική για την τροπολογία Θεοδωρικάκου για τα τραπεζοκαθίσματα και τις πεζοδρομήσεις» αναφέρει και διερωτάται πώς θα λειτουργήσουν στην πράξη τη Δευτέρα οι μηχανισμοί των δήμων σχετικά με τα ζητήματα αυτά. Προσθέτει πως, σε ό,τι αφορά τους κλειστούς χώρους, οι επιχειρηματίες έχουν αφαιρέσει τραπέζια και καθίσματα, ώστε τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος να είναι έτοιμα να λειτουργήσουν με βάση όσα προβλέπονται για την τήρηση αποστάσεων ασφαλείας, αν και -σύμφωνα με τον κ.Νυφούδη- δεν έχουν μέχρι στιγμής γίνει πρόσθετες επενδύσεις, π.χ., για τοποθέτηση πλέξιγκλας ως διαχωριστικών μεταξύ τραπεζιών. «Παράλληλα, έχουμε όλοι προμηθευτεί ό,τι προβλέπεται σε αντισηπτικά και απολυμαντικά, κάτι που συνιστά ένα σημαντικό πρόσθετο κόστος για τις επιχειρήσεις κάθε μήνα, αφού πρόκειται για αναλώσιμα, που πρέπει να αγοραστούν ξανά και ξανά» καταλήγει.
*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ