PLANET FOOD | Σήμερα το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παραδέχτηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα σχολικά γεύματα.
PLANET FOOD | Σήμερα το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παραδέχτηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα σχολικά γεύματα.
Η λιποθυμία μιας μαθήτριας από την πείνα στον Πύργο προ ημερών ανέδειξε το μείζον πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα σχολικά γεύματα. Σε πολλά σχολεία όλης της χώρας δεν δίνονται γεύματα, τα οποία ορισμένοι μαθητές έχουν απόλυτη ανάγκη.
Είναι χαρακτηριστική η συγκλονιστική επιστολή των γονιών της μαθήτριας που λιποθύμησε:
«Είναι απαράδεκτο να είμαστε στην οικογένεια και οι δυο γονείς άνεργοι και να πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ για την πρώτη κατοικία που έχουμε και να είναι ημιτελής και άλλους φόρους που δεν μας αναλογούν. Δεν πάει άλλο, έχουν σπάσει τα νεύρα μας, ξεφτιλιστήκαμε ακόμα και στα παιδιά μας που δεν μπορούμε ούτε τα απαραίτητα να τους προσφέρουμε. Για το λόγο αυτό ζητάμε να κάνετε μια υπηρεσία αλληλεγγύης για να εξετάσει τους ανέργους που έχουν μόνιμη κατοικία να μην πληρώνουν και να μην τους βάζουν στην ίδια μοίρα με τα κοράκια που εκμεταλλεύονται και παίρνουν νοίκια από τα σπίτια που έχουν.»
Τι λέει το υπουργείο
Σήμερα το υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης παραδέχτηκε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα σχολικά γεύματα. Κύκλοι της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου είπαν ότι ο τελευταίος διαγωνισμός ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2019 και είχε προϋπολογισμό 73.499.901,33 ευρώ, ενώ αφορούσε την παροχή 185.311 γευμάτων σε 1.266 δημοτικά σχολεία κάθε μέρα, κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020, σε 74 δήμους της χώρας.
Οι ίδιοι κύκλοι προσέθεσαν ότι έχουν παρουσιαστεί καθυστερήσεις στη σύναψη των συμβάσεων, λόγω κωλυμάτων που σχετίζονται με τις διοικητικές διαδικασίες. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με ορισμένες ασάφειες της προκήρυξης, η οποία είχε δημοσιευθεί από την προηγούμενη διοίκηση του ΟΠΕΚΑ, οδήγησε έναν σημαντικό αριθμό συμβάσεων και αναδόχων στα διοικητικά δικαστήρια, τα οποία ανέστειλαν την εκτέλεση του προγράμματος, μέχρι την οριστική εκδίκαση των υποθέσεων.
Σύμφωνα λοιπόν με το υπουργείο, η εκτέλεση του προγράμματος έχει, ως εξής: σε 50 τμήματα από τα 74 υλοποιείται το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, ενώ 24 τμήματα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμη.
Τέλος, οι κύκλοι της υφυπουργού ανέφεραν πως φέτος το πρόγραμμα παρουσιάζεται ενισχυμένο, καθώς, τον Ιανουάριο του 2020, συμμετείχαν σε αυτό 877 σχολικές μονάδες έναντι 839 σχολικών μονάδων το 2019 (δηλαδή 38 μονάδες περισσότερες), ενώ διανέμονταν καθημερινά 111.066 γεύματα, δηλαδή 5.275 περισσότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2020, συμμετείχε το 84,5% των μαθητών των σχολείων που εντάσσονταν στο πρόγραμμα έναντι 76,08% το 2019.
-30% τα σχολικά γεύματα
Χτες η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεανώ Φωτίου είχε δηλώσει:
«Είχαμε χρόνια να ακούσουμε για λιποθυμίες παιδιών σε σχολεία από την πείνα. Τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν τα κρούσματα στα σχολεία. Εμείς προκηρύξαμε, τον Μάιο του 2019, τον διαγωνισμό για 185.000 γεύματα κάθε μέρα σε δημοτικά σχολεία της χώρας. Σήμερα, Φεβρουάριο το 2020, το 30% των γευμάτων, δηλαδή 54.000 γεύματα, δεν έχουν ακόμη δοθεί. Πρόκειται για περίπου 19.000 γεύματα στην Αθήνα και την Αττική, 24.600 γεύματα στην Μακεδονία, από τα οποία 18.000 στη Δυτική Θεσσαλονίκη, 6.000 στην Πελοπόννησο και 1.500 στη Λέσβο.»
Για το θέμα, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Άννα Ευθυμίου. Στην ερώτηση αναφέρεται ότι:
«Ως βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης, γίνομαι δέκτης του θέματος αυτού από οικογένειες που έχουν πραγματικά ανάγκη τα γεύματα, με αποτέλεσμα να μην σιτίζονται τα παιδιά τους. Από οικογένειες, που από την περίοδο της κρίσης και μετά βιώνουν σκληρές συνθήκες διαβίωσης», σημειώνει η Άννα Ευθυμίου στο κείμενο της ερώτησης. Όπως επισημαίνει, το πρόβλημα εντοπίζεται σε σχολεία των δήμων Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Νεάπολης-Συκεών, Κορδελιού-Ευόσμου και Ωραιοκάστρου, όπου παραμένει άγνωστο πότε θα ξεκινήσουν τα γεύματα, παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνονται στο σχετικό πίνακα του ΟΠΕΚΑ.»
Η επιστολή του δημάρχου
Στα τέλη του περασμένου μήνα ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στη διοικήτρια του ΟΠΕΚΑ Ξένια Παπασταύρου και την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για τη διακοπή των σχολικών γευμάτων στον δήμο του.
Ο κ. Κυρίζογλου έγραφε ότι τέσσερις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεν γίνεται διανομή γευμάτων στους μαθητές των δημοτικών σχολείων του δήμου, χωρίς να υπάρχει πληροφόρηση για το πότε θα αρχίσουν.
«Στο δήμο μας, στον οποίο κατοικούν φτωχοί πολίτες, που έχουν μεγάλη ανάγκη, λόγω της μη διανομής των σχολικών γευμάτων δεν σιτίζονται 2840 μαθητές», επισήμανε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.