Αρχική Ιστορίες Food Stories Blue Monday: Υπάρχει διατροφή-φάρμακο κατά της μελαγχολίας και της κατάθλιψης;

Blue Monday: Υπάρχει διατροφή-φάρμακο κατά της μελαγχολίας και της κατάθλιψης;

0
Blue Monday: Υπάρχει διατροφή-φάρμακο κατά της μελαγχολίας και της κατάθλιψης;

DOCTOR FOOD | Το icookgreek.com απευθύνθηκε στον Θεόδωρο Κουτράκο, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, προϊστάμενο του Τμήματος Διατροφής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Ένας μαθηματικός τύπος για τις διαφημιστικές ανάγκες βρετανικού ταξιδιωτικού γραφείου οδήγησε στο συμπέρασμα ότι η καταθλιπτικότερη μέρα του χρόνου, η λεγόμενη Blue Monday, είναι η μέρα που διαδέχεται την πανσέληνο που πέφτει την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου (20 Ιανουαρίου για φέτος, δηλαδή σήμερα).

Ο μαθηματικός τύπος του ψυχολόγου του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ, περιέλαβε τους εξής παράγοντες: ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na).

Και ενώ η διατροφή δε φαίνεται να απασχόλησε τον Άρναλ στην προσπάθειά του να ορίσει ποια μέρα του χρόνου οι άνθρωποι βιώνουν τα περισσότερα μελαγχολικά/καταθλιπτικά συναισθήματα από οποιαδήποτε άλλη, αρκετοί είναι εκείνοι που εκ πείρας γνωρίζουν πως ύστερα από ένα βαρύ, λιπαρό και ανθυγιεινό γεύμα «νιώθουν χάλια», όποια μέρα του χρόνου κι αν το καταναλώσουν.

Είναι παιχνίδι του μυαλού ή πράγματι το είδος της διατροφής επηρεάζει την ψυχική μας κατάσταση;

Το icookgreek.com απευθύνθηκε στον Θέοδωρο Κουτράκο, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, προϊστάμενο του Τμήματος Διατροφής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος επιβεβαιώνει πως «η παγίωση καλών διατροφικών πρακτικών συνδέεται ερευνητικά με τη βελτίωση της ψυχολογίας μας».

Βοηθάμε τη διάθεσή μας όταν λέμε ναι…

Για τον κ. Κουτράκο, οι ισορροπημένες διατροφικές συνήθειες όπως η μεσογειακή δίαιτα, με κύριο χαρακτηριστικό την προτίμηση στους σύνθετους υδατάνθρακες (όσπρια, αναποφλοίωτο ρύζι, προϊόντα ολικής άλεσης κ.λπ.), στα λεγόμενα καλά λιπαρά (ελαιόλαδο, λιπαρά ψαριών ή ξηρών καρπών) και στις πλούσιες φυτικές ίνες (φρούτα και λαχανικά) παρέχουν την απαραίτητη ενέργεια στο σώμα μας ώστε να μη νιώσουμε ατονία ή αδυναμία, που συχνά συνοδεύεται εκτός των άλλων από δυσάρεστα συναισθήματα -κατά το κοινώς λεγόμενο «όταν νιώθεις κουρασμένος, τα βλέπεις όλα δύσκολα και μαύρα».

Πού θα πρέπει να λέμε όχι

Αντιθέτως τα επεξεργασμένα τρόφιμα και η κατανάλωση τροφών που περιέχουν συντηρητικά επιφέρουν αρνητικά αποτελέσματα στο σώμα και τη διάθεσή μας.

Ο σωστός χρόνος και οι βιοχημικές ουσίες

Ο κ. Κουτράκος υπογραμμίζει επίσης πως εκτός από την ποιότητα και το είδος των τροφών που καταναλώνουμε, σημαντικό ρόλο στις θετικές ή αρνητικές συνέπειες που μπορεί αυτές να επιφέρουν στο πώς νιώθουμε, παίζει και ο παράγοντας χρόνος. «Η σωστή κατανομή των γευμάτων εντός της ημέρας, ανάλογη των δραστηριοτήτων μας, βοηθά στο να δραστηριοποιούνται οι κατάλληλες βιοχημικές ουσίες, όπως η σεροτονίνη, η νορεπινεφρίνη, η βιταμίνη D, οι οποίες δυνητικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη ψυχολογία μας», λέει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο για τον ειδικό δεν υπάρχουν «μαγικές τροφές» που αλλάζουν τη διάθεσή μας απ’ τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς, όπως επισημαίνει, η ψυχική μας υγεία επηρεάζεται από αμέτρητους παράγοντες (οι περισσότεροι μη διατροφικοί). «Σίγουρα όμως μπορούμε να την ενισχύσουμε και διατροφικά, υιοθετώντας καλές διατροφικές συμπεριφορές, λαμβάνοντας τρόφιμα σε κατάλληλη ποικιλία και κατάλληλες ποσότητες, ώστε να βοηθούμε την υγεία μας αλλά και τη διάθεσή μας», καταλήγει ο κ. Κουτράκος.

Ο πιο εύκολος τρόπος να παραγγείλεις πετρέλαιο θέρμανσης! Ζέστανε τώρα, αυτούς που αγαπάς! Πετρέλαιο θέρμανσης τιμή που... τα σπάει! Παράγγειλε τώρα Online!