ΑΛΚΟΤΕΣΤ | Tο Παμίδι Ροζέ (2017) είναι η πιο πρόσφατη δημιουργία του Κτήματος Βουρβουκέλη
ΑΛΚΟΤΕΣΤ | Tο Παμίδι Ροζέ (2017) είναι η πιο πρόσφατη δημιουργία του Κτήματος Βουρβουκέλη
Το χρυσό μετάλλιο στον διεθνή διαγωνισμό οίνου «Berliner Wein Trophy» στη Γερμανία κέρδισε μια αποκλειστικά γηγενής θρακιώτικη ποικιλία του Κτήματος Βουρβουκέλη, τα κρασιά του οποίου κατέκτησαν άλλα δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση. Συγκεκριμένα, το Παμίδι Ροζέ (2017) και ο Άβδηρος Ερυθρός (2015) κέρδισαν από ένα χρυσό μετάλλιο, ενώ ο Άβδηρος Λευκός (2017) πήρε το ασημένιο.
«Ιδιαίτερης σπουδαιότητας είναι το χρυσό για το “Παμίδι Ροζέ”, καθώς οι κριτές αποφάσισαν -χωρίς ασφαλώς να γνωρίζουν- ότι μια αποκλειστικά γηγενής θρακιώτικη ποικιλία αξίζει ένα χρυσό μετάλλιο ενός διεθνούς διαγωνισμού. Η βράβευση αυτή αποτελεί το επιστέγασμα της έρευνας που έκαναν οι άνθρωποι του Κτήματος για να αναδείξουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ποικιλίας που αναγεννάται στα αμπέλια της οικογένειας Βουρβουκέλη» υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του Κτήματος.
Αναλυτικότερα, το Παμίδι Ροζέ (2017) είναι η πιο πρόσφατη δημιουργία του Κτήματος Βουρβουκέλη, που έχει στόχο να αναγεννήσει τις γηγενείς θρακιώτικες ποικιλίες. Το Παμίδι, ένα μονοποικιλιακό κρασί από την ομώνυμη ποικιλία είναι το αποτέλεσμα έρευνας και παρατήρησης ετών τόσο στον αμπελώνα όσο και την οινοποίηση για να επιτευχθεί ο μέγιστος χαρακτήρας της ποικιλίας αυτής. Το κρασί αυτό αποτελεί κάτι ξεχωριστό στον κόσμο των ροζέ οίνων, καθώς η ποικιλία είναι φτιαγμένη από τη φύση της να έχει ροζέ χαρακτήρα.
Ο “Άβδηρος Ερυθρός” (2015) αποτελεί ένα ιδιαίτερο blend δύο ελληνικών (η αρχαιότερη ελληνική ποικιλία, το Λημνιό, συναντάει το σπάνιο Παμίδι) και μιας ξενικής ποικιλίας (το Syrah από τη Γαλλία), ενώ ο “Άβδηρος Λευκός” (2017) έχει απαλό λεμονί χρώμα, έντονα φρουτώδη αρώματα ροδάκινου, εξωτικών φρούτων και ανθών λεμονιάς.
Το Κτήμα Βουρβουκέλη βρίσκεται στα Άβδηρα του νομού Ξάνθης και αποτελεί το δημιούργημα του αείμνηστου γιατρού Νίκου Βουρβουκέλη, ο οποίος μεγαλωμένος μέσα στα αμπέλια και το κρασί μιας και οι παππούδες του είχαν οινοποιείο στη Σμύρνη, θέλησε να κάνει το «μικρόβιο» που είχε μέσα του, πράξη. Έτσι το 1999 φύτεψε τον πρώτο αμπελώνα 20 στρεμμάτων, που τώρα πια φτάνει τα 100 στρέμματα και εξακολουθεί να καλλιεργείται με την ίδια φροντίδα όπως και από την πρώτη στιγμή.
Οι πρώτες οινοποιήσεις έγιναν το 2001 σε γειτονικά οινοποιεία της Καβάλας με την επωνυμία «Φύσις Αμπελόεσσα». Σήμερα το οινοποιείο καθοδηγείται από τους δύο μεγαλύτερους γιους της οικογένειας Βουρβουκέλη, Γιώργο και Οδυσσέα, που έχουν πραγματοποιήσει και σχετικές σπουδές στο αντικείμενο.
ΠΗΓΗ: Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων