Αρχική Ειδήσεις Ανάγκη ενημέρωσης για τις πλαστικές σακούλες επισημαίνει το WWF –πού θα πηγαίνουν τα λεφτά

Ανάγκη ενημέρωσης για τις πλαστικές σακούλες επισημαίνει το WWF –πού θα πηγαίνουν τα λεφτά

0
Ανάγκη ενημέρωσης για τις πλαστικές σακούλες επισημαίνει το WWF –πού θα πηγαίνουν τα λεφτά

Ο Αχιλλέας Πληθάρας, συντονιστής δράσεων του WWF, επισημαίνει τον κίνδυνο οι πολίτες να εκλάβουν το νέο περιβαλλοντικό τέλος ως ένα ακόμη «χαράτσι».

Είναι γνωστό ότι από 01.01.18 οι πλαστικές σακούλες δεν διατίθενται πλέον δωρεάν και οι καταναλωτές οφείλουν να καταβάλλουν «περιβαλλοντικό τέλος» για κάθε μία λεπτή πλαστική σακούλα μεταφοράς που παίρνουν από σούπερ μάρκετ και καταστήματα.

Το τέλος αυτό, που σήμερα είναι περίπου 4 λεπτά του ευρώ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων από 1-1-2019 θα ανέβει στα 9 λεπτά του ευρώ. 

Η αλλαγή στο καθεστώς διάθεσης της πλαστικής σακούλας εντάσσεται σε μία προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα να μειώσει σημαντικά τη χρήση της, καθώς πρόκειται για υλικό το οποίο επιβαρύνει σοβαρά τόσο το περιβάλλον όσο και τον ίδιο τον άνθρωπο –και από αυτή την άποψη, ποτέ η χρήση δεν ήταν τελικά «δωρεάν», αφού όλοι «πληρώναμε» τις βαριές περιβαλλοντικές της συνέπειες.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ (Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας), «το ανωτέρω περιβαλλοντικό τέλος αποτελεί δημόσιο έσοδο, εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και αποδίδεται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (Ε.Ο.ΑΝ)». 

Ο Αχιλλέας Πληθάρας, συντονιστής δράσεων κινητοποίησης του WWF, επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Πολιτεία θα πρέπει να δώσει έμφαση στην ανακύκλωση και να προβεί σε σημαντικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και των καταναλωτών, καθώς υπάρχει κίνδυνος οι πολίτες να εκλάβουν το νέο περιβαλλοντικό τέλος ως ένα ακόμη «χαράτσι», που έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη τσέπη τους. Ο ίδιος κρίνει μάλιστα πολύ χαμηλό το προβλεπόμενο τέλος, καθώς -όπως λέει- στην Ιρλανδία, για παράδειγμα, το κόστος ανέρχεται σε 36 λεπτά. 

Όπως τονίζει ο κ. Πληθάρας, η πλαστική σακούλα προκαλεί σημαντικές βλάβες στον υδροφόρο ορίζοντα, στις θάλασσες, στην πανίδα, αλλά και στον ίδιο τον άνθρωπο, αφού το πλαστικό βιοδιασπάται με αποτέλεσμα να καταλήγει στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω των τροφών, του νερού και του αέρα.

Ιταλία: Από 01.01.2018 τέλος και στις πλαστικές σακούλες για φρούτα και λαχανικά. Από τις αρχές της νέας χρονιάς, οι Ιταλοί πληρώνουν και τις μικρές, διαφανείς πλαστικές σακούλες οι οποίες χρησιμοποιούνται για φρούτα και λαχανικά. Το κόστος τους κυμαίνεται από 2 μέχρι 10 λεπτά του ευρώ για κάθε σακούλα και συνολικά, υπολογίζεται ότι οι Ιταλοί καταναλωτές κάθε φορά που θα ψωνίζουν τρόφιμα, θα επιβαρύνονται με περίπου 30 λεπτά του ευρώ.

Κύπρος: Εντός του 2018 παύει η δωρεάν διάθεση της λεπτής πλαστικής σακούλας από τα ταμεία των σούπερ μάρκετ και των εμπορικών καταστημάτων και στην Κύπρο. Πλέον, θεσπίζεται και εκεί ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος για κάθε αγορά πλαστικής σακούλας από τους καταναλωτές, όπως άλλωστε γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης. Η Κύπρος έλαβε προ μηνών προειδοποιητική επιστολή για συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία και καλείται να εναρμονιστεί πλήρως μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο.

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.