ΕΡΕΥΝΑ | Η Deloitte πραγματοποίησε για 8η συνεχή χρονιά στην Ελλάδα και 20ή στο σύνολο την έρευνα για τον χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό σε 10 ευρωπαϊκές χώρες. Δείτε πόσα σκοπεύουν να ξοδέψουν οι Έλληνες και πού.
ΕΡΕΥΝΑ | Η Deloitte πραγματοποίησε για 8η συνεχή χρονιά την έρευνα για τον χριστουγεννιάτικο προϋπολογισμό σε 10 ευρωπαϊκές χώρες. Δείτε πόσα σκοπεύουν να ξοδέψουν οι Έλληνες και πού.
Στην έρευνα συμμετείχαν 8.154 καταναλωτές, οι οποίοι ρωτήθηκαν σχετικά με τις προθέσεις τους για αγορές δώρων, δαπάνες σε φαγητό και χριστουγεννιάτικες εξόδους. Τα αποτελέσματά της -μέρος των οποίων ανακοίνωσε και το ΑΠΕ-ΜΠΕ κατέδειξαν τα εξής:
Σταθερά απαισιόδοξοι… Απαισιόδοξοι παραμένουν οι Έλληνες καταναλωτές (κατέχοντας την 1η θέση …απαισιοδοξίας στην Ευρώπη αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας) σε ποσοστό 76% και είναι οι μόνοι Ευρωπαίοι καταναλωτές που πιστεύουν ότι η αγοραστική τους δύναμη για τα Χριστούγεννα του 2017 θα μειωθεί (κατά 7 ευρώ) σε σχέση με το 2016.
Πόσα θα ξοδέψουν οι Έλληνες; Ο συνολικός προϋπολογισμός του Έλληνα καταναλωτή για τα Χριστούγεννα αγγίζει φέτος τα 450 ευρώ, καταλαμβάνοντας την 5η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης.
Για φαγητό και για ποτό εκτιμούν ότι θα ξοδέψουν φέτος τα περισσότερα χρήματά τους οι καταναλωτές στη χώρα μας, ενώ οι Ευρωπαίοι θα ξοδέψουν τα δικά τους για δώρα. Το 15% των Ελλήνων καταναλωτών δήλωσε ότι δε θα ξοδέψει τίποτα φέτος για δώρα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους Ευρωπαίους είναι 9%.
Οι Έλληνες καταναλωτές ανέδειξαν ως πιθανότερο δώρο που ενδέχεται να λάβουν τα είδη ρουχισμού και υπόδησης, ενώ ως 2η επιλογή εμφανίζονται το φαγητό και το ποτό. Τα βιβλία κατέλαβαν την 3η θέση στην Ελλάδα και την 1η θέση στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα ο ρουχισμός και η υπόδηση θα προσφερθούν περισσότερο ως δώρα σε ενήλικες, ενώ ακολουθούν τα βιβλία, τα καλλυντικά και τα αρώματα.
Τα γεύματα σε εστιατόρια μπαίνουν στην ελληνική δεκάδα των πιο προσφερόμενων δώρων προς ενήλικες φέτος, τη στιγμή που πέρυσι βρίσκονταν στη 12η θέση, ενώ τα εισιτήρια για διάφορες εκδηλώσεις, τα οποία και κατείχαν το 2016 την 10η θέση, έπεσαν στην 11η, αποχωρώντας από τη δεκάδα.
Το χρονοδιάγραμμα των χριστουγεννιάτικων αγορών παραμένει σχετικά σταθερό και αυτή τη χρονιά. Η πλειοψηφία των καταναλωτών ξεκινά τις χριστουγεννιάτικες αγορές το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου και συνεχίζουν πιο έντονα την περίοδο μεταξύ της 16ης και 24ης Δεκεμβρίου. Οι καταναλωτές της «τελευταίας στιγμής», αυτοί δηλαδή που πραγματοποιούν τις αγορές τους μεταξύ της 25ης και 31ης Δεκεμβρίου, αγγίζουν το 11%.