Τα οφέλη του θηλασμού, τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα, αλλά και για τον οικονομικό προϋπολογισμό της οικογένειας, καθώς και η σημασία της διατροφής για τη θηλάζουσα μητέρα, αποτέλεσαν θέματα που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας.
Αποκλειστικό θηλασμό έως την ηλικία των 6 μηνών, οπότε γίνεται η εισαγωγή στερεών τροφών στη διατροφή του βρέφους, και συνέχιση του θηλασμού έως το 2ο χρόνο της ζωής ή και αργότερα, συνιστά η UNISEF.
Τα οφέλη του θηλασμoύ, τόσο για το μωρό όσο και για τη μητέρα αλλά και για τον οικονομικό προϋπολογισμό της οικογένειας, καθώς και η σημασία της διατροφής για τη θηλάζουσα μητέρα, αποτέλεσαν κάποια από τα θέματα που αναπτύχθηκαν στη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας για τον μητρικό θηλασμό, που διοργάνωσε η Μαιευτική Κλινική του Ιατρικού Διαβαλκανικού, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγιεινής Θεσσαλονίκης, συμμετέχοντας στην Εβδομάδα προώθησης του Μητρικού Θηλασμού (1-7 Νοεμβρίου) της UNICEF.
Ο θηλασμός πρέπει να αρχίζει την πρώτη ώρα γέννησης, το μωρό πρέπει να θηλάσει όσο συχνά θέλει, καθώς όσο συχνά θηλάζει τόσο περισσότερο γάλα παράγεται και τόσο περισσότερο καλύπτονται οι ανάγκες του, επισήμανε η παιδίατρος – νεογνολόγος, επιστημονικά υπεύθυνη της ΜΕΝΝ II του Ιατρικού Διαβαλκανικού, Ηλιάνα Λαλοπούλου.
Σύμφωνα με την ίδια τα 10 βήματα για επιτυχή θηλασμό είναι: Η γραπτή πολιτική θηλασμού στο μαιευτήριο, η εκπαίδευση του προσωπικού, η ενημέρωση της εγκύου για τα οφέλη του θηλασμού, η παροχή βοήθειας για έναρξη θηλασμού την πρώτη ώρα μετά τον τοκετό, η εκπαίδευση στην τέχνη του θηλασμού – διατήρηση γαλουχίας, η λήψη μόνο μητρικού γάλακτος και όχι άλλων υγρών, εκτός ειδικών ιατρικών λόγων, το rooming – in (συνδιαμονή μητέρας νεογνού), ο απεριόριστος και χωρίς ωράριο θηλασμός, η μη χρήση πιπίλας, ή μπιμπερό και η παραπομπή σε ομάδες υποστήριξης θηλασμού μετά το εξιτήριο.
Απαριθμώντας τα οφέλη του θηλασμού στη μητέρα, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο θηλασμός βοηθά στον έλεγχο σωματικού βάρους και στην αντισύλληψη, καθώς και ότι οι γυναίκες που θήλασαν έχουν μικρότερη επίπτωση καρκίνου μαστού, ορισμένων μορφών καρκίνου ωοθηκών και λιγότερη οστεοπόρωση. Τονίζοντας, ότι το μητρικό γάλα είναι η ιδανική τροφή για το μωρό του ανθρώπου ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο θηλασμός, εκτός από την ισορροπημένη θρέψη που προσφέρει στο μωρό, συμβάλει στην συναισθηματική ανάπτυξη, στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην αύξηση του δείκτη ευφυΐας. Τα μωρά που θηλάζουν, όπως ανέφερε η κ Λαλοπούλου, έχουν λιγότερα ορθοδοντικά προβλήματα, έχουν ανοσολογική προστασία, προστασία από λοιμώξεις αναπνευστικού και μέση ωτίτιδα, προστασία και ωρίμανση του γαστρεντερικού συστήματος και επίσης έχουν μικρότερη επίπτωση νεανικού σακχαρώδους διαβήτη, υψηλής χοληστερόλης λευχαιμιών, ορισμένων αλλεργιών, άσθματος και ρευματολογικών νοσημάτων.
Σύμφωνα με την κ Λαλοπούλου, το όφελος του θηλασμού στον οικονομικό προϋπολογισμό της οικογένειας είναι 5.000 ευρώ, καθώς τόσο στοιχίζει η σίτιση 2 ετών με γάλα σκόνη, ενώ ο θηλασμός προσφέρει στον οικονομικό προϋπολογισμό του κράτους εξοικονόμηση 2.000 ευρώ ανά βρέφος, λόγω της προστασίας του θηλάζοντος βρέφους από πνευμονία (27%), από γαστρεντερίτιδα (53%) και από αλλεργία στο γάλα της αγελάδος (79%).