Αρχική Διατροφή Doctor Food Επίθεμα υπόσχεται να βάλει τέλος στο λίπος της μέσης και στη …λιποαναρρόφηση

Επίθεμα υπόσχεται να βάλει τέλος στο λίπος της μέσης και στη …λιποαναρρόφηση

0
Επίθεμα υπόσχεται να βάλει τέλος στο λίπος της μέσης και στη …λιποαναρρόφηση

Ο δρ Li Qiang του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη υποστηρίζει ότι το αυτοκόλλητο επίθεμά του μας φέρνει πιο κοντά σε μια μη επεμβατική θεραπεία της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη.

Ο δρ Li Qiang του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη υποστηρίζει ότι το αυτοκόλλητο επίθεμά του μας φέρνει πιο κοντά σε μια μη επεμβατική θεραπεία της παχυσαρκίας και του σακχαρώδη διαβήτη.

Το τέλος της λιποαναρρόφησης και του πάχους στη μέση ευαγγελίζεται νέα μελέτη τα ευρήματα της οποίας ανακοινώθηκαν, σύμφωνα με το iatropedia.gr, στο επιστημονικό περιοδικό ACS Nano.

Ο δρ. Li Qiang του Ιατρικού Κέντρου του πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη, και οι συνεργάτες τους αποκαλύπτουν πώς έφτιαξαν επίθεμα που διοχετεύει στα στοχευμένα σημεία φάρμακα, τα οποία μετατρέπουν το κακό λίπος (λευκό) σε καλό (καφέ). Το όλο εγχείρημα βέβαια γνωρίζει προς στιγμήν επιτυχία μόνο σε παχύσαρκα πειραματόζωα (ποντίκια), καθώς δεν έχει δοκιμαστεί σε άνθρωπο. Η μέθοδός τους, λένε, όχι μόνο μείωσε κατά 20% την ποσότητα του πλεονάζοντος λίπους στα τρωκτικά, αλλά οδήγησε επίσης σε μείωση των επιπέδων γλυκόζης αίματος νηστείας, που ορίζει σε μεγάλο βαθμό αν υπάρχει διαβήτης ή όχι.

Το επίθεμα στοχεύει στην μετατροπή του “κακού” λευκού λίπους σε “καλό”. Το λευκό λίπος, που ονομάζεται επίσης λευκός λιπώδης ιστός, είναι ένας τύπος λίπους που αποθηκεύει το σώμα ως αποθεματικό ενέργειας. Ωστόσο, το πάχος αυτού του λίπους -ιδιαίτερα γύρω από την κοιλιακή περιοχή- μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πολλών προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του διαβήτη και των καρδιακών παθήσεων. Το καφέ λίπος ή ο καφέ λιπώδης ιστός, προτιμάται από το λευκό λίπος καθώς καίει ενέργεια. Με αυτό το πνεύμα, οι ερευνητές αναζητούν στρατηγικές για την αύξηση του καφέ λίπους στους ανθρώπους, με απώτερο στόχο την μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας και των συναφών προβλημάτων υγείας.

Ο δρ. Qiang και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι το επίθεμα μπορεί να προσφέρει μια μη επεμβατική τεχνική, που ικανοποιεί αυτή την ανάγκη, αφού έδωσε πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε παχύσαρκα πειραματόζωα. “Υπάρχουν πολλά κλινικά διαθέσιμα φάρμακα που προωθούν τη μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ, αλλά όλα πρέπει να χορηγούνται ως χάπια ή ενέσεις. Αυτό εκθέτει ολόκληρο το σώμα στα φάρμακα, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως στομαχικές διαταραχές, αύξηση σωματικού βάρους και κατάγματα οστών. Το δικό μας επίθεμα λύνει όλα αυτά τα προβλήματα, αφού διοχετεύει το απαραίτητο φάρμακο στοχευμένα και σταδιακά στον ιστό που πρέπει”, δήλωσε ο ίδιος.

Το επίθεμα εμβαδού μόλις 1 τετραγωνικού εκατοστού αποτελείται από μικροσκοπικές βελόνες με νανοσωματίδια διαμέτρου περίπου 250 νανομέτρων. Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές έβαλαν δύο επιθέματα δέρματος σε παχύσαρκα ποντίκια, ένα σε κάθε πλευρά της κοιλιάς τους. Τα νανοσωματίδια ενός από αυτά τα έμπλαστρα περιείχαν ένα από τα δύο φάρμακα που είναι γνωστό ότι μετατρέπουν το λευκό λίπος σε καφέ: ροσιγλιταζόνη (rosiglitazone) και αγωνιστή βήτα-αδρενεργικού υποδοχέα (beta-adrenergic receptor agonist – CL 316243). Το άλλο επίθεμα δεν περιείχε φάρμακα. Η ομάδα εξηγεί ότι τα νανοσωματίδια στο επίθεμα με το φάρμακο διοχέτευσαν αργά τα φάρμακα απευθείας στον λιπώδη ιστό των τρωκτικών. “Τα νανοσωματίδια σχεδιάστηκαν για να συγκρατούν το φάρμακο και στη συνέχεια να το διοχετεύουν σταδιακά, απευθείας στον πιο κοντινό λιπώδη ιστό, αντί να διαχέεται το φάρμακο σε όλο το σώμα γρήγορα”, λέει δρ. Zhen Gu, από το πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill και το κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Raleigh, ο οποίος επίσης συμμετείχε στην έρευνα. 

Οι ερευνητές αντικαθιστούσαν τα επιθέματα κάθε 3 ημέρες για συνολικά 4 εβδομάδες. Στο τέλος των 4 εβδομάδων, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια είχαν υποστεί 20% μείωση του λίπους στην πλευρά που έλαβε θεραπεία με το επίθεμα σε σύγκριση με την πλευρά που δεν είχε υποστεί αγωγή. Επιπλέον, σε σύγκριση με εκείνα που δεν έλαβαν καμία απολύτως θεραπεία, τα ποντίκια που είχαν το επίθεμα παρουσίασαν σημαντική μείωση των επιπέδων γλυκόζης αίματος νηστείας.

 Μετά από περαιτέρω έρευνα, η ομάδα διαπίστωσε ότι η πλευρά των ποντικών, που είχε το επίθεμα, διέθετε μεγαλύτερο αριθμό γονιδίων, τα οποία σχετίζονται με την μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ, σε σύγκριση με την πλευρά που δεν υποβλήθηκε σε αγωγή, γεγονός που δείχνει ότι η μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο λίπος και το αίμα, οφείλεται στην αύξηση του καφέ λίπους.

Δοκίμασαν επίσης το επίθεμα με φάρμακο σε υγιή ποντίκια. Το επίθεμα αύξησε την πρόσληψη οξυγόνου κατά περίπου 20%, το οποίο η επιστημονική ομάδα σημειώνει πως είναι ένα σημάδι καλύτερης μεταβολικής δραστηριότητας, δηλαδή αύξηση του μεταβολισμού.

Συμπερασματικά, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μελέτη τους προετοιμάζει το δρόμο για μια ασφαλέστερη θεραπεία μετατροπής του λευκού λίπους σε καφέ σε άτομα με μεταβολικές διαταραχές, επισημαίνοντας βέβαια ότι απαιτούνται δοκιμές σε ανθρώπους, προτού εξελιχθεί κι άλλο αυτή η διαδικασία.

ΠΗΓΗ: iatropedia.gr

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.