Αρχική Διατροφή Doctor Food Η «δίαιτα του γκρέιπφρουτ» καταρρίφθηκε και επιστημονικά

Η «δίαιτα του γκρέιπφρουτ» καταρρίφθηκε και επιστημονικά

0
Η «δίαιτα του γκρέιπφρουτ» καταρρίφθηκε και επιστημονικά

Από την αρχή έμοιαζε πολύ καλή για να είναι αληθινή και η λογική …κλοτσούσε. Πλέον η επιστήμη καταρρίπτει και επισήμως τη «δίαιτα του γκρέιπφρουτ» που επινοήθηκε την δεκαετία του ’30, έγινε παγκόσμια τάση τη δεκαετία του ’80 και πολλοί τη δοκιμάζουν έως σήμερα.

Από την αρχή έμοιαζε πολύ καλή για να είναι αληθινή και η λογική …κλοτσούσε. Πλέον η επιστήμη καταρρίπτει και επισήμως τη «δίαιτα του γκρέιπφρουτ» που επινοήθηκε την δεκαετία του ’30, έγινε παγκόσμια τάση τη δεκαετία του ’80 και πολλοί τη δοκιμάζουν έως σήμερα.

Η δίαιτα υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές και έχει κατακαιρούς διαφημιστεί από αστέρες και αστεράκια του πλλανήτη Χόλιγουντ. Σε άλλες συνιστάται μία μερίδα γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα δίχως άλλη αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες και σε άλλες συνδυάζεται το γκρέιπφρουτ με μείωση των υδατανθράκων και των αμυλούχων τροφίμων. Οι επινοητές της πίστευαν ότι περιέχει μία χημική ουσία που καίει το λίπος και υποστήριζαν πως όποιος τρώει καθημερινά το φρούτο θα διατηρείται αδύνατος χωρίς να καταβάλλει κόπο.

Την ύπαρξη και την αποτελεσματικότητα της ουσίας επιβεβαίωσε με το πέρασμα του χρόνου η επιστήμη. Μελέτη λ.χ. του Πανεπιστημίου του Δυτικού Οντάριο, στον Καναδά, είχε δείξει το 2009 ότι η ουσία αυτή, που λέγεται ναρινγκενίνη, κάνει θαύματα εναντίον του σωματικούς λίπους, καθώς εμποδίζει την αποθήκευσή του στον οργανισμό έπειτα από ένα γεύμα. Ακολούθησαν μελέτες επιστημόνων από το Ισραήλ, που έδειξαν ότι η ναρινγκενίνη μπορεί να συμβάλλει και στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στον οργανισμό, οπότε είναι ωφέλιμη για τα άτομα με διαβήτη.

Τώρα, όμως, νέα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι θα πρέπει να τρώει κανείς 40 γκρέιπφρουτ στην καθισιά του για να ωφεληθεί! Επιπλέον, στην απίθανη περίπτωση που θα το κατόρθωνε κάποιος αυτό, θα είχε τροφοδοτήσει τον οργανισμό του με… 5.000 θερμίδες, οπότε είναι απίθανο να έβλεπε το οποιοδήποτε όφελος στο σωματικό βάρος του. Θα είχε επίσης καταναλώσει φυσικά σάκχαρα σε επίπεδα επικίνδυνα για την υγεία.

Ο δρ Κόμπι Νάαμιας, διευθυντής του Κέντρου ΒιοΜηχανικής Alexander Grass του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, που πραγματοποίησε τη νέα μελέτη, εκτιμά ότι η απώλεια βάρους που υποστηρίζουν ότι επιτυγχάνουν όσοι ακολουθούν τη δίαιτα πιθανώς οφείλεται στο ότι μειώνουν ακούσια τις ποσότητες του φαγητού που καταναλώνουν. «Όταν ο οργανισμός απορροφά την ναρινγκενίνη, ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί διάσπασης του σωματικού λίπους», εξήγησε σε ένα ντοκιμαντέρ για τα σούπερ τρόφιμα που προβλήθηκε προ ημερών στον βρετανικό τηλεοπτικό σταθμό Channel 4.

«Επειδή όμως η απορρόφησή της δεν είναι εύκολη, ένας άνθρωπος πρέπει να φάει γύρω στα 40 γκρέιπφρουτ για να ωφεληθεί. Κάτι τέτοιο, όμως, είναι μία πολύ κακή ιδέα, διότι ακόμα και το καλύτερο φάρμακο γίνεται φαρμάκι όταν λαμβάνεται σε μεγάλες δόσεις».

«Η διατροφική επιστήμη είναι πολύπλοκη και ο κόσμος πρέπει να πάψει να αναζητά τις εύκολες λύσεις», σχολίασε ο δρ Ντουέιν Μέλορ, επίκουρος καθηγητής Διαιτητικής στο Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και εκπρόσωπος της Βρετανικής Διαιτητικής Εταιρείας (BDA).

Πηγή: tanea.gr

Ακολουθήστε το iCookGreek.com στο Facebook, για αγαπημένες συνταγές μαγειρικής και καθημερινές ειδήσεις από τον κόσμο της γεύσης.