Με σποτ (συν τοις άλλοις) που θα προβάλλεται στις οθόνες των σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου μέχρι τις 10 Απριλίου του 2014 θα προσπαθήσει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τις σοβαρές συνέπειες που έχει στην υγεία μας η υπερκατανάλωση αλατιού και να μας κάνει να μειώσουμε στα ασφαλή όρια λήψης την καθημερινή κατανάλωσή του.
Σποτάκι που θα προβάλλεται στις οθόνες των σταθμών του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου μέχρι τις 10 Απριλίου του 2014 επιστρατεύει ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στην προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τις σοβαρές συνέπειες που έχει στην υγεία μας η υπερκατανάλωση αλατιού και να μας κάνει να μειώσουμε στα ασφαλή όρια λήψης την καθημερινή κατανάλωσή του.
Σύμφωνα με σημερινό του δελτίο, ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του γενικού πληθυσμού ως προς τη μείωση αλατιού, καθώς μελέτη του ιδίου σε εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα το 2011 είχε αναδείξει τα κενά στις γνώσεις των Ελλήνων καταναλωτών τόσο για τις διεθνείς συστάσεις μείωσης σε ενήλικες και παιδιά όσο και για το ποιες είναι οι πηγές πρόσληψής του.
Η υψηλή κατανάλωση αλατιού σχετίζεται με αυξημένη αρτηριακή πίεση (με όλα τα αρνητικά που συνεπάγεται για τον οργανισμό μας) και η μείωσή του αποτελεί μια από τις πιο ουσιαστικές (και οικονομικά αποδεκτές) παρεμβάσεις για τη δημόσια υγεία προκειμένου να σωθούν ζωές. Αλλά πώς περιορίζει κανείς το αλάτι; Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και Ευρωπαϊκή Ένωση συμφωνούν ότι υψίστης σημασίας κίνηση είναι οι δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του καταναλωτή. Έτσι, εκτός από το ενημερωτικό υλικό που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ (πατήστε εδώ, για να μεταβείτε) σχετικά με την κατανάλωση αλατιού και τους πρακτικούς τρόπους μείωσής του, η συνεργασία με τη ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε. (Σταθερές Συγκοινωνίες) εκτιμάται ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την απήχηση της εκστρατείας σε ακόμη μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού, δεδομένου ότι χιλιάδες καταναλωτές χρησιμοποιούν καθημερινά το μετρό και το τραίνο για τις μετακινήσεις τους.
Η συνεργασία αυτή θα υλοποιηθεί μέσω ενός σποτ που έχει ετοιμαστεί σχετικά με το θέμα. Στόχος να επικοινωνήσει την ανάγκη μείωσης του αλατιού. Από τη μια πλευρά θα ενημερώνει τον καταναλωτή για τις συστάσεις σε ενήλικες και παιδιά και από την άλλη πλευρά θα εφιστά την προσοχή του στις λεγόμενες «κρυφές πηγές» (τρόφιμα δηλαδή που περιέχουν πολύ αλάτι, αλλά δεν πάει ο νους μας σ’ αυτά) και θα τον προτρέπει να μελετά τις ετικέτες και να επιλέγει προϊόντα χαμηλά σε αυτό. Το σποτ θα προβληθεί στις οθόνες που βρίσκονται στους σταθμούς του μετρό και του ηλεκτρικού σιδηρόδρομου μέχρι τις 10 Απριλίου 2014, αλλά μπορείτε να το δείτε από τώρα στην ιστοσελίδα του ΕΦΕΤ.