Αλόγιστη ανάπτυξη και εντατική γεωργία οδηγούν τον πλανήτη σε μαρασμό. Ήρθε ο καιρός να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας στη βάση της κοινής λογικής.
Επτά άνθρωποι, όλοι κάτοικοι της Αθήνας, ξεκίνησαν να βρουν την τύχη τους αλλού. Δρόμο παίρνουν, δρόμο αφήνουν, φτάνουν στην Ηλεία. Η Καλλιόπη (σπουδές γραφιστικής) και ο Δημήτρης (μηχανικός), η Ράνια (σπουδές νομικής) και ο Λεωνίδας (σπουδές ηλεκτρονικών υπολογιστών), ο Τάσος (σπουδές ψυχολογίας και συγγραφέας), ο Χρήστος (σπουδές ψυχολογίας) και ο Γιάννης (σπουδές διοίκησης επιχειρήσεων και ψυχολογίας) εγκατέλειψαν τις καριέρες τους και ακολούθησαν το όνειρό τους.
Από το 1986 δούλευαν την ιδέα και το 1992 με την αγορά του Κτήματος Φούγκα, που βρίσκεται δίπλα σ’ ένα από τα μεγαλύτερα δρυοδάση των Βαλκανίων, άρχισαν να την εφαρμόζουν στην πράξη. Μέσα στο κτήμα, δίπλα σε μια πανέμορφη ρεματιά, γεμάτη από αηδόνια, μια πηγή με κρυστάλλινα νερά χαρίζει στη Φούγκα την αυτάρκειά της, ενώ ένας υδραυλικός κριός (μηχάνημα που λειτουργεί μόνο με την κίνηση των νερών του ποταμού) βοηθάει στην παροχή νερού από το ποτάμι, για την κάλυψη των γεωργικών εργασιών. Η ρευματοδότηση του κτήματος γίνεται με ηλιακές κυψέλες και μόνο όταν υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη (π.χ. μεγάλες περίοδοι χωρίς ηλιοφάνεια) μπορεί επικουρικά -αλλά όχι απαραίτητα- να χρησιμοποιηθεί ρεύμα από τη ΔΕΗ.
Πολύ πριν το νόμο
Μετά από πολλή προσωπική μελέτη και παρακολουθώντας διάφορα σεμινάρια (μελισσοκομικά, ελαιουργικά κ.λπ.), εγκαθίστανται στο κτήμα και αρχίζουν να …γειώνουν τη θεωρία στην πράξη. Αρχικά εφάρμοσαν βιολογικές-φυσικές μεθόδους για λόγους συνείδησης και φιλοσοφίας για τη ζωή και όχι γιατί κάποια νομοθεσία το επέβαλλε.
Εξάλλου, η βιολογική μελισσοκομία, για παράδειγμα, καλύπτεται νομικά στην Ελλάδα μόλις από το 2003, ενώ εκείνοι -ανεξάρτητα από το ότι δεν μπορούσαν να την ονομάσουν έτσι- την είχαν ξεκινήσει από το 1993. Στο Κτήμα Φούγκα, ήδη από τα πρώτα τους μελισσοκομικά βήματα το 1993, εφαρμόζουν τις αρχές της βιολογικής μελισσοκομίας, όπως αυτές εκφράζονται στο ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο, πολύ πριν υιοθετηθούν επίσημα από το ελληνικό δίκαιο (η πρώτη επίσημη ενσωμάτωση του όρου «βιολογική μελισσοκομία» και των αρχών που τη διέπουν στο ελληνικό νομικό πλαίσιο έγινε το 2003).
Σεβασμός στα φυσικά όρια
Η επταμελής ομάδα αντιλαμβάνεται τις μέλισσες ως έναν ζωντανό οργανισμό και όχι ως «μηχανή» παραγωγής μελιού, παίρνοντας πάντα από τα μελίσσια τόσα όσο είναι το όριο της «προσφοράς» τους. Η ομάδα δεν ξεπερνά ποτέ το όριο αυτό, κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση του ζωντανού αυτού οργανισμού- συστήματος.
Λογική συνέπεια αποτελεί ότι το μέλι «Κτήμα Φούγκα» παράγεται πάντα σε περιορισμένη αναλογικά ποσότητα, ώστε να μην προκαλείται άσκοπη εκμετάλλευση των φυσικών αποθεμάτων των μελισσιών αφού στόχος είναι η ποιοτική και οικολογική μελισσοκομία.
Έτσι:
-Χρησιμοποιούνται ειδικές κυψέλες, οι οποίες, σύμφωνα με τις μελέτες, προσομοιάζουν στο πραγματικό περιβάλλον μιας φυσικής κυψέλης.
-Οι μέλισσες τρέφονται από το μέλι που παράγουν οι ίδιες. Μόνο όταν το μελίσσι βρεθεί σε πολύ μεγάλο κίνδυνο μπορεί να το τροφοδοτήσουν εξωτερικά, αποκλειστικά με τροφές που επιτρέπονται στη βιολογική μελισσοκομία και μάλιστα τόσο όσο χρειάζεται μόνο για να τραφούν (όχι να αποθηκεύσουν), ώστε το μέλι που θα φτάσει στον καταναλωτή να είναι το κατά το δυνατόν καλύτερο προϊόν της μέλισσας.
Ανοικτό κατόπιν συνεννόησης
Το Κτήμα Φούγκα δεν είναι απλά ένας τόπος παραγωγής βιολογικών προϊόντων. Είναι ένας τόπος εναλλακτικού τρόπου ζωής, που έχει φυσικό επακόλουθο την παραγωγή βιολογικών προϊόντων. Το Κτήμα είναι ανοικτό σε επισκέψεις, μετά όμως από συνεννόηση, επειδή, για παράδειγμα, η άνοιξη και το καλοκαίρι, που ο κόσμος προτιμάει να κάνει τις επισκέψεις του, για τους ανθρώπους του είναι περίοδοι εντατικών εργασιών. Αυτό, φυσικά, δεν καθιστά αδύνατες τις επισκέψεις, απλά τις περιορίζει. Μέλι Φούγκα μπορείτε να βρείτε στην Αθήνα σε αρκετά μαγαζιά βιολογικών προϊόντων.
Για περισσότερες πληροφορίες: www.ktimafuga.gr
Τμήμα Βιολογικής Γεωργίας στην Κεφαλλονιά
Ξέρατε ότι στο Αργοστόλι, στην Κεφαλλονιά, λειτουργεί Τμήμα του ΤΕΙ με προσανατολισμό στη βιολογική γεωργία; Σκοπός του Τμήματος Βιολογικής Γεωργίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων είναι η κάλυψη του γνωστικού αντικειμένου των γεωπονικών και βιολογικών επιστημών στον ειδικό τομέα της εφαρμογής τους στην παραγωγή φυτικών και ζωικών αγροτικών προϊόντων με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον και την υγεία του καταναλωτή.
Η διάρκεια σπουδών είναι 8 εξάμηνα (περιλαμβάνεται ένα εξάμηνο πρακτικής άσκησης) και τα μαθήματα διακρίνονται σε υποχρεωτικά και σε υποχρεωτικής επιλογής. Μερικά από τα μαθήματα που διδάσκονται είναι: Βιολογικές Καλλιέργειες, Βιολογική Κτηνοτροφία, Βιολογική Φυτοπροστασία, Ζιζανιολογία & Βιολογική Ζιζανιοκτονία. Πιστοποίηση Βιολογικών Προϊόντων, Βιολογική Δενδροκομία, Βιολογική Λαχανοκομία, Υγεία Ζώων και Περιβάλλον, Βιολογική Αμπελουργία και Οινολογία, Βιολογική Ιχθυοκομία, Ανακύκλωση Κτηνοτροφικών Αποβλήτων, Βιολογική Διατροφή Ζώων, Βιολογική Μελισσοκομία.
Οι πτυχιούχοι μπορούν να καλύψουν θέσεις εργασίας σε τομείς ανάλογους με τις σπουδές και με την εξειδίκευση τους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι μπορούν να απασχοληθούν σε υπηρεσίες του δημόσιου τομέα (όπως στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων ή σε συνεταιρισμούς), αλλά και σε επιχειρήσεις και σε βιομηχανίες τροφίμων, ως ελεύθεροι επαγγελματίες. Πληροφορίες: www.teiion.gr
Βιολογικά καύσιμα στις ΗΠΑ
Οι αμερικανικές εταιρείες ConocoPhilips και Tyson Foods ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για να παράξουν από κοινού βιολογικά καύσιμα ντίζελ. Η Tyson, μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής κρέατος στον κόσμο, και η ConocoPhilips, η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, έχουν σκοπό να χρησιμοποιήσουν λίπος υποπροϊόντων βοδινού και χοιρινού κρέατος, καθώς και πουλερικών, για να δημιουργήσουν καύσιμα κίνησης με πολύ μικρή περιεκτικότητα σε θείο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Tyson, Richard L. Bond, με την παραγωγή βιολογικού ντίζελ πρόκειται να ωφεληθεί ολόκληρος ο αγροτικός τομέας, εφόσον ανοίγεται ο δρόμος για ευρύτερη χρήση λίπους και ελαίων στην παραγωγή ανανεώσιμων καυσίμων. Τα βιολογικά καύσιμα προβλέπεται ότι θα αντικαταστήσουν σταδιακά τα συμβατικά καύσιμα που έχουν ως βάση το πετρέλαιο. Η κατανάλωσή τους θα ωφελήσει πάνω απ’ όλα το περιβάλλον, εφόσον θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.