Ποιες τροφές μας γερνάνε πριν την ώρα μας

Τρίτη, 05 Ιανουαρίου 2021.

Ποιες τροφές μας γερνάνε πριν την ώρα μας

DOCTOR FOOD | Η διατροφή είναι από τους παράγοντες που μπορούν να ευθύνονται για την εικόνα του προσώπου μας και μπορεί να μας κάνουν να δείχνουμε μεγαλύτεροι. Ποιες είναι οι τροφές που μας γερνάνε;

Το αλάτι 
Το αλάτι βρίσκεται κρυμμένο σε πολλές τροφές, πέρα από εκείνο που προσθέτουμε εμείς οι ίδιοι στη σαλάτα ή στο φαγητό μας. Παρόλο που δεν μας παχαίνει, προκαλεί έντονη κατακράτηση υγρών στο σώμα μας και κατά συνέπεια αφυδάτωση, μια κατάσταση η οποία σχετίζεται με τη γήρανση του δέρματος. Σύμφωνα με μελέτες, μια διατροφή με χαμηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να επιβραδύνει τη διαδικασία της γήρανσης.

Τα τρανς λιπαρά
Αλλαντικά, λουκάνικα και πολύ λιπαρά κρέατα και έτοιμες σάλτσες βαραίνουν την όψη του δέρματος. Τόσο επειδή περιέχουν πολύ αλάτι άλλα και συντηρητικά που ενδεχομένως να περιλαμβάνουν όσο και επειδή συνήθως είναι φουλ στα τρανς λιπαρά, που μπορεί να δημιουργήσουν φλεγμονές, τα επεξεργασμένα κρέατα, είναι εχθροί της υγείας του δέρματος και ...καλοί φίλοι των ελευθέρων ριζών που σαμποτάρουν (συν τοις άλλοις) την επιδερμίδα. Το ίδιο ισχύει και για τις έτοιμες σάλτσες , αλλά και τα τηγανητά.

Το αλκοόλ
Κάθε ποτό που πίνουμε συμβάλλει στην επιτάχυνση της διαδικασίας της γήρανσης, υποστηρίζουν οι ερευνητές. Καλό είναι να προτιμάμε αλκοολούχα ποτά που, χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, έχουν και τα θετικά τους, όπως το κρασί, αντί για τα λεγόμενα «σκληρά ποτά» (ουίσκι, βότκα). 

Η ζάχαρη
Συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση, επειδή διαδραματίζει τον σπουδαιότερο ρόλο σε μια διαδικασία που ονομάζεται γλυκοζυλίωση. Όταν η ζάχαρη περάσει στην κυκλοφορία του αίματος, προσκολλάται στις πρωτεΐνες και αρχίζει να σχηματίζει μόρια, γνωστά ως τελικά προϊόντα γλυκοζυλίωσης (ή όπως εύστοχα αποκαλούνται στα αγγλικά «AGEs»: Advanced Glycation End Products), τα οποία καταστρέφουν τις 2 πρωτεΐνες που είναι κυρίως υπεύθυνες για τη διατήρηση της ελαστικότητας και σταθερότητας του δέρματος: το κολλαγόνο και την ελαστίνη. Περιορίζοντας, λοιπόν, την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων και έτοιμων σνακ, που έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη, φρενάρετε την πρόωρη γήρανση στο δέρμα.

Η απουσία νερού
Η έλλειψη νερού προκαλεί αφυδάτωση, που όπως και στην περίπτωση του αλατιού, επιδρά αρνητικά στην εικόνα του δέρματος. Χάρη στο νερό, η επιδερμίδα διατηρείται λαμπερή, υγιής και ελαστική, ενώ το νερό αποτελεί και αποτοξινωτικό μέσο.

 • Πουγκάκια με κιμά και συκώτι
  Πουγκάκια με κιμά και συκώτι
 • Πατατοκροκέτες με κασέρι
  Πατατοκροκέτες με κασέρι
 • Πατάτες ψητές γεμιστές με τυριά ανάμεικτα
  Πατάτες ψητές γεμιστές με τυριά ανάμεικτα
 • Σάντουιτς με λουκάνικα και σάλτσα κρεμμυδιών
  Σάντουιτς με λουκάνικα και σάλτσα κρεμμυδιών
 • Πεσκανδρίτσα με λαχανικά και κριθαράκι
  Πεσκανδρίτσα με λαχανικά και κριθαράκι
 • Σουβλάκια με κοτόπουλο, μουστάρδα και γιαούρτι
  Σουβλάκια με κοτόπουλο, μουστάρδα και γιαούρτι
 • Τυροψωμάκια με φέτα και γιαούρτι
  Τυροψωμάκια με φέτα και γιαούρτι
 • Μακαρόνια με πέστο βασιλικού και μαϊντανού
  Μακαρόνια με πέστο βασιλικού και μαϊντανού
 • Χοιρινό με δαμάσκηνα και καρότα
  Χοιρινό με δαμάσκηνα και καρότα
 • Ψητές ντομάτες με χαλούμι, ταλαγάνι ή μαστέλο
  Ψητές ντομάτες με χαλούμι, ταλαγάνι ή μαστέλο
 • Koτόπουλο κοκκινιστό με φασολάκια
  Koτόπουλο κοκκινιστό με φασολάκια
 • Χοιρινά κότσια στη γάστρα με φασόλια ξερά
  Χοιρινά κότσια στη γάστρα με φασόλια ξερά